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Agents and insurance companies are required to remain compliant with the rules set forth by
the Centers for Medicare & Medicaid Services while marketing their services. This makes
sense, but it’s necessary to clarify the specific details.

It’s always fun to be able to let your creative side show and make your own marketing
materials, but it’s so important to be mindful of how you'’re representing yourself as it
pertains to the Medicare Communications and Marketing Guidelines (MCMG), as well as
other requirements. Here, we've put together a few of the most common compliance-related
questions and answers relating to marketing materials.

Q: Before engaging in Medicare marketing or sales, what’s required of agents?

A: CMS states that only agents who are licensed, certified, or registered under state law are
permitted to market an insurance company’s Medicare Advantage or prescription drug plans.
Agents are also required to complete the insurance companies’ annual mandatory
certification processes for the carriers they wish to represent. Only after an agent is trained
and certified to understand the rules, regulations, and specific Medicare product details can a
carrier confirm an agent’s ready-to-sell status.

Q: What are the requirements to become certified as an agent?

A: For each carrier, an agent plans to market, the agent must complete that company’s annual
certification process. It’s important to check with each company’s specific requirements, as
processes may vary. Each company may also have a different notification method to inform an
agent that they’re ready to sell, so checking on their specified system for confirmation is best.

Q: While running a website, can | reference a Medicare Advantage plan’s marketing
materials and trademarks of the companies | represent?

A: Agents cannot reference a specific Medicare Advantage or prescription drug plan’s
marketing materials or use an insurance company’s trademark on their site. When a
plan-specific or company-specific reference is used regarding a Medicare plan, it’s considered
that company’s marketing material. It’s like forging a signature or fabricating a quote. If it
wasn’t approved or provided by the company, it's not OK to use it. Additionally, if an agent
wants to reference any Medicare Advantage plan information or the insurance company logo
on their website, the agent must work with the specific insurance company to obtain their
prior approval.



Q: Can | reference Medicare Advantage or prescription drug plan info on direct mail
marketing material?

A: No, for the same reasons specified in the answer to the previous question. Any time a
plan-specific reference is made on marketing materials, it’s considered that company’s
materials. CMS does allow brand promotion, but no specific product references, and prior
approval of using the carrier’s logo or name is required. It is possible, though, to use a specific
company’s pre-approved marketing materials. Note that generic direct mail marketing
material without any plan or company-specific information does not require prior approval,
provided all other marketing guidelines are met.

Q: Can | say “Medicare” on my marketing materials?

A. According to Section 1140 of the Social Security Act, it’s forbidden to use the words or
symbols including “Medicare”, “Centers for Medicare & Medicaid Services”, “Department of
Health and Human Services”, or “Health & Human Services” in a way that would indicate the
approval, endorsement, or authorization of Medicare or any other government agency.
Additionally, agents shouldn’t use the word “Medicare” on their business card in any fashion
that suggests they represent Medicare, like putting the words “expert” or “specialist” behind

it.

To learn more about keeping your marketing materials and practices compliant, please see
the Medicare Communications and Marketing Guidelines.
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Not partnered with SMA? Visit the Contact page on our
website at www.seniormarketadvisors.com/contact to
get in touch and find out what else we can do for you!

Our team can give you all the details you
need and get you started selling with SMA!

Already part of the SMA Family?

You have access to a TON of awesome
training opportunities! Contact your
account manager to find out more!
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